Je product veilig verzenden? Dan kan je niet zonder verpakkingslabels. In dit overzicht bekijken we alle labels die op een doos kunnen worden gekleefd. We leggen ook een paar minder alledaagse soorten onder de loep zoals temperatuur- en schokindicatoren. Beginnen doen we met tips die van pas komen bij het gebruik van dit soort labels en etiketten.
Tips voor verpakkingslabels
Verpakkingslabels bieden een extra garantie op een veilig transport en een correcte opslag. Waarmee moet je zeker rekening houden?
-
Je kleeft een label best op de zijkant van je doos, en niet erbovenop. Dozen worden vaak gestapeld vervoerd, waardoor labels op de bovenkant niet meer zichtbaar zijn.
-
Plak geen labels op een vouw of een hoek. Dat maakt het label slechter leesbaar en een barcode moeilijker te scannen. Kleef het label ook niet over tape: bij het openen van de doos kan het label dan worden beschadigd.
-
Kleef een waarschuwingslabel altijd op het grootste vlak van het pakket. Dat verhoogt de kans op een goede zichtbaarheid.
-
Overdrijf niet met het aantal labels. Beperk je tot het meest noodzakelijke (bijvoorbeeld een drietal) want met té veel labels wordt de boodschap onoverzichtelijk.
-
Denk er tot slot aan dat je bij export altijd de juiste formaliteiten moet respecteren. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Kies uit zeven soorten verpakkingslabels
In dit overzicht tonen we je alle soorten verpakkingslabels, zowel voor gebruik in België als ver daarbuiten.
► Documentenhoesjes
Met een documentenhoesje blijven je belangrijkste verzenddocumenten altijd droog en zijn ze onmiddellijk zichtbaar voor iedereen die je pakket in handen krijgt. In een documentenhoesje steekt men vaak een factuur, het verzendadres of een beschrijving van de inhoud. Zo moet je het pakket of de kist trouwens niet openen om de inhoud te weten. Alle documenten die nodig zijn voor je verzending zitten dus veilig bij het pakket en kunnen niet meer verloren gaan. Door hun sterke zelfklevende achterkant kan je ze op om ‘t even welke ondergrond plakken. Er bestaan bovendien varianten met een bedrukking om nog duidelijker te maken wat er in de hoes steekt (zoals de bedrukking packing list, invoice of documents enclosed).
► Verzendetiketten
De hoesjes van hierboven gebruikt men vooral bij grotere dozen en kisten. Verzend je kleinere doosjes, dan komen ‘verzendetiketten‘ beter van pas. Ze bevatten een compact overzicht van alle verzendinfo die nodig is: het adres, ordernummer, een barcode, enz. Speciaal voor webshops zijn er bovendien e-commerce etiketten ontworpen. Dit is in feite een blad waarop de factuur of leverbon is gedrukt en waarbij bovenaan een geïntegreerd etiket is voorzien. Dat etiket bedruk je dan met het verzend- of retouradres: handig voor je inpakker of voor je klant. Er bestaan aangepaste formaten, geschikt voor de grootste e-commercespelers zoals Amazon, Ebay en Prestashop.
► Thermische etiketten
Thermische etiketten zijn een apart soort verpakkingslabels door hun printtechniek. Men gebruikt ze vooral bij het printen van prijsstickers of verzendetiketten (met een adres en/of een barcode). Bij het printen van standaard etiketten wordt er doorgaans zwarte inkt of toner gebruikt. Bij een thermisch etiket is dat echter niet het geval. De boodschap wordt op het thermisch papier ‘gebrand’ (met een inktlint). De afdruk is daardoor beter bestand tegen water en gaat nagenoeg oneindig lang mee, zonder pigmentverlies. Thermische printers zijn heel compact, vragen amper onderhoud en drukken enorm snel. Dé reden waarom men ze vaak gebruikt aan inpaktafels.
► Verpakkingsetiketten
Een verpakkingsetiket is onmisbaar wil je de juiste instructies meegeven aan de verzender of ontvanger. Onderstaande pictogrammen worden het meest gebruikt en heb je ongetwijfeld wel al eens gezien:
► Gevarenetiketten
Verzend je bijvoorbeeld giftige of brandbare producten, dan zijn gevarenetiketten een absolute must – en vaak zelfs wettelijk verplicht. Deze etiketten hebben een reglementair formaat van 10 x 10 cm. Door hun heldere kleur (rood of wit) vallen ze onmiddellijk op bij een bruine doos. Advies over het gebruik van dit soort labels is te vinden op de website van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).
► Temperatuurindicatoren
Een temperatuurindicator kleurt rood of paars (dat hangt af van het type) wanneer je pakket wordt blootgesteld aan een té hoge of té lage temperatuur. In combinatie met een koeldoos zijn ze onmisbaar voor de verzending van onder andere voedingsmiddelen, medicatie of elektronica. Je kan zo’n indicator trouwens best ook combineren met een waarschuwingslabel waarop vermeld staat welke instructies je moet volgen als de temperatuurindicator is verkleurd. Temperatuurindicatoren worden zowel binnenin als buiten op een verpakking aangebracht.
► Schokindicatoren
Nog zo’n speciale reeks verpakkingslabels zijn de schokindicatoren. De naam verklapt het eigenlijk al: deze indicatoren reageren op schokken (en kleuren dan rood). Je weet bij ontvangst dus of je pakket is gevallen tijdens het laden, het transport of het lossen. Naargelang het gewicht en het volume van je pakket zal je een ander soort schokindicator moeten gebruiken. Elk type indicator heeft daarvoor een aparte kleur. Net zoals de temperatuurindicatoren kan je zo’n schokindicator best combineren met een waarschuwingslabel zodat de ontvanger de indicator correct kan interpreteren. Schokindicatoren worden vaak enkel aan de buitenzijde van de verpakking gekleefd.