De veiligheid en gezondheid van uw werknemers gaat boven alles. U biedt hen extra bescherming met behulp van persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s, aangepast aan elk werk. Hiermee voorkomt u ongevallen en afwezigheid van personeel wegens ziekte.
Welke persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s bestaan er?
De persoonlijke beschermingsmiddelen van RAJA omvatten alle nodige hulpmiddelen waarmee u uzelf of uw personeel optimaal kan beschermen tijdens de uitvoering van hun taken. We maken daarbij het onderscheid tussen heel wat verschillende soorten die uw werknemers beschermen van kop tot teen.
Beginnen doen we aan de bovenkant van uw lichaam. Hierbij komt een goede hoofdbescherming natuurlijk het best van pas in de vorm van een bijvoorbeeld een veiligheidshelm. Kies bij voorkeur voor een exemplaar met een aanpasbaar binnenwerk voor een betere pasvorm. Een tweede voorbeeld van persoonlijke beschermingsmiddelen vormt de oogbescherming. Hieronder vallen onder andere veiligheidsbrillen. Naargelang de uitvoering kan een veiligheidsbril behandeld zijn tegen uv-stralen, krassen en/of condens.
Vervolgens is er de gehoorbescherming: met oordopjes en oorkappen demp je aanzienlijk het geluid. Onmisbaar dus in een lawaaiige werkomgeving. Ook uw handen verdienen een vorm van persoonlijke beschermingsmiddel. veiligheidshandschoenen bieden bescherming tegen tal van gevaren. Denk maar aan koude, hitte, chemische producten, oliën, scherpe objecten, enz. Van de handen gaan we naar de voeten: hiervoor kan u halt houden bij veiligheidsschoenen. Ze hebben doorgaans een sterke zool en neus met een afwerking in kunststof of staal.
Als laatste voorbeeld van persoonlijke beschermingsmiddelen kijken we nog naar de luchtwegen. Hiervoor mag een goed stofmasker niet ontbreken. Hoe fijner de ‘zeef’ van het stofmasker, hoe beter de filtering.
Aan welke verplichtingen moeten persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen?
Goede persoonlijke beschermingsmiddelen moeten in regel zijn met enkele eenvoudige maar onmisbare eisen. In de eerste plaats moet een PBM het risico uitsluiten waarvoor het werd ontworpen. Het mag dus zelf geen nieuwe risico’s met zich meebrengen. Daarnaast moet een PBM in overeenstemming zijn met de omstandigheden op de arbeidsplaats. Het ene beschermingsmiddel is misschien meer noodzakelijk dan het ander. Ten derde moeten persoonlijke beschermingsmiddelen aan te passen zijn aan de drager ervan. Een veiligheidshelm moet u bijvoorbeeld best kunnen aanpassen. Veiligheidsschoenen en -handschoenen moeten in de juiste maat beschikbaar zijn voor uw werknemers. Enkel zo kunnen ze er correct gebruik van maken. Tot slot moet u erop toezien dat wanneer u meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen tegelijkertijd draagt, deze ook compatibel moeten zijn met elkaar. Hun onderlinge werking mag niet in het gedrang komen.
Beschermingskleding als PBM
Beschermingskleding vormt geen algemene bescherming maar kan wel voorkomen dat er zich een gevaarlijke situatie voordoet. Een fluovestje bijvoorbeeld biedt op zich geen bescherming. Het is daarentegen eerder ontworpen om meer zichtbaarheid te creëren op de werkvloer. Ook niet onbelangrijk natuurlijk! Vergelijkbaar hiermee zijn fluorescerende veiligheidsarmbanden. U klikt of plakt dit soort armband rond uw arm zodat u minimaal wordt gehinderd bij de uitvoering van uw taken.
Graag meer weten? Bekijk dan hier ons blogartikel Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s?
Toon minder