Hoe scoort uw bedrijf op vlak van persoonlijke bescherming op de werkvloer? In heel wat werkomgevingen mogen stofmaskers in dat geval niet ontbreken. Ze zijn essentieel voor elke werkplek waar stof of schadelijke deeltjes aanwezig kunnen zijn. Ze bieden niet enkel bescherming, maar verhogen ook het comfort en de veiligheid van uw medewerkers. De specialisten van RAJA doen hieronder alles voor u uit de doeken over wat u zéker moet weten over stofmaskers. Hoe gebruikt u ze het best? Welk model moet u kiezen? En wat betekent de FFP-waarde? Lees hieronder verder.
Wat zijn stofmaskers?
Stofmaskers, mondmaskers of fijnstofmaskers zijn adembeschermingsmiddelen die werden ontworpen om de drager optimaal te beschermen tegen het inademen van schadelijke deeltjes zoals stof, rook en aerosolen. Ze zijn onmisbaar in heel wat sectoren waaronder de bouw, gezondheidszorg, metaalverwerking en industrie. Het zijn stuk voor stuk sectoren waar werknemers regelmatig worden blootgesteld aan deze gevaarlijke of irriterende stoffen.
Hoe kies ik het beste stofmasker?
Maskers bestaan in heel wat verschillende varianten. Als specialist in verpakkingen en persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt RAJA over een ruim assortiment aan maskers om aan al uw verschillende noden te voldoen. We sommen hieronder enkele factoren op om te helpen bij het kiezen van het beste stofmasker:
- 1. Beschermingsniveau: de geselecteerde maskers van RAJA zijn geclassificeerd volgens de FFP-normen. Dit is de Filtering Face Piece en duidt op het beschermingsniveau.
- 2. Pasvorm en comfort: een goed passend masker vormt de absolute basis voor een goede bescherming. De specialisten van RAJA raden u daarom aan om altijd een masker te kiezen dat comfortabel zit, vooral als het langdurig gedragen moet worden. Vooral de mondmaskers met een neusclip en plooibare structuur kunnen zich nauw hechten aan de vorm van uw gezicht.
- 3. Type: onder type verstaan we de vorm en het ontwerp van het masker. RAJA biedt zowel plooimaskers als schelpmaskers aan. Plooimaskers zijn opvouwbaar en makkelijk mee te nemen. Schelpmaskers daarentegen zijn vormvast en beter bestand tegen deuken.
- 4. Ventiel: als vierde punt moet u overwegen of u een stofmasker mét of zonder uitademventiel wil. Maskers mét zo’n ventiel voeren de vocht en warmte binnenin beter af waardoor het draagcomfort wordt verhoogd.
- 5. Filter: voor sommige werkomgevingen zijn er extra filters nodig ter bescherming tegen specifieke gassen of dampen. Ook hiervoor kan u vaak aangepaste stofmaskers hanteren.
Wat betekent FPP?
Heel wat stofmaskers van RAJA zijn voorzien van een FFP-classificatie. Maar waardoor staan die FFP-aanduidingen nu precies? FFP staat in deze context voor Filtering Face Piece. Het is een Europese standaard voor alle soorten van ademhalings- en beschermingsmaskers. Bij RAJA onderscheiden we 3 soorten FFP-filters:
- 1. FFP1: dit eerste niveau biedt een bescherming tegen onschadelijke rook, stof of nevel. Het biedt een filtercapaciteit tot 78% en wordt onder andere toegepast in de bouwsector of voedingsindustrie. Het biedt bijvoorbeeld bescherming tegen katoendeeltjes of houtdeeltjes, grafiet, ferrometalen, calciumcarbonaat, hooi, enz.
- 2. FFP2: FFP2-maskers bieden bescherming tegen irriterende rook, stof of nevel. De stoffilter heeft een capaciteit tot 92%. Het is daarmee geschikt voor gebruik in de bouwsector, chemiesector, metaalindustrie, scheepsbouw, enz. Deze maskers bieden bescherming tegen restdeeltjes van metaal, hars en glaswol, zaadjes en paddenstoelen, meelstof, enz.
- 3. FFP3: mondmaskers van de FFP3-klasse bieden de hoogste mate van bescherming, tot 98%. Ze beschermen tegen giftige rook, stof of nevel waaronder keramische vezels, steenwol, cadmium, chroom, enz. FFP3-stofmaskers worden gebruikt in de chemiesector, farma-industrie, metaalindustrie en scheepsbouw. Voor een nóg hogere mate van bescherming kan u onder andere beroep doen op een halfgelaatsmasker.
Wat is het verschil tussen een plooimasker en een schelpmasker?
De stofmaskers van RAJA kan u opdelen in twee verschillende types: plooimaskers en schelpmaskers. Plooimasker zijn volledig opvouwbaar en daardoor gemakkelijk mee te nemen. U kan ze bijvoorbeeld eenvoudig opbergen in uw broekzak. Het grootste voordeel is echter dat ze zeer flexibel zijn en zich goed aanpassen aan de vorm van uw gezicht, wat uiteindelijk het draagcomfort verhoogt.
Ten tweede kan u bij RAJA ook kiezen voor een schelpmasker. Deze maskers zijn volledig vormvast en bieden een goede pasvorm en bescherming. Meestal zijn deze maskers voordeliger in aankoop.
Wat is het verschil tussen een masker met of zonder ventiel?
Bij RAJA kan u kiezen uit stofmaskers met of zonder een uitademventiel. Waarin schuilt hier het verschil? Maskers mét een uitademventiel zorgen voor een betere ventilatie waardoor warmte en vocht sneller worden afgevoerd. Dit verhoogt voor u het draagcomfort, vooral bij een langdurig gebruik.
Masker zonder een ventiel bieden evenzeer een goede bescherming tegen inademing van deeltjes, maar ze kunnen minder comfortabel aanvoelen bij een langdurig gebruik omdat ze de warmte en het vocht binnenin langer vasthouden.
Hoe lang mag ik een mondmasker gebruiken?
De gebruiksduur van een stofmasker hangt af van verschillende factoren, waaronder het type masker, de mate van blootstelling aan deeltjes, en de aanbevelingen van de fabrikant. Zo bestaan er onder andere stofmaskers voor eenmalig gebruik die u na een werkdag of bij zichtbare verontreiniging moet weggooien. Bij herbruikbare maskers kan u de filters soms vervangen. Hoe snel of vaak u dat moet doen hangt af van de aanbevelingen van de fabrikant.
Hoe werkt een stofmasker?
Stofmaskers of mondmaskers werken door de lucht te filteren via een ventiel of het materiaal waarvan het masker is gemaakt. De schadelijke deeltjes worden zo opgevangen en kunnen uw luchtwegen niet meer bereiken. Afhankelijk van het type masker en de beschermingsklasse kunnen deze filters verschillende deeltjesgroottes tegenhouden.
Het dragen van een stofmasker is werkelijk essentieel om uzelf te beschermen tegen schadelijke stoffen in de lucht. Zonder adequate bescherming kunnen deze deeltjes leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals longaandoeningen, allergieën, en zelfs beroepsziekten. Een goed geselecteerd stofmasker biedt maximale bescherming en zorgt ervoor dat u veilig en gezond kunt blijven werken. U kan ze in veel gevallen combineren met tal van andere pbm’s zoals bijvoorbeeld veiligheidsbrillen, veiligheidshandschoenen en beschermkleding.
Waar kan ik stofmaskers en mondmaskers kopen?
RAJA biedt als groothandel een ruim assortiment aan producten en uitrustingen om de veiligheid en gezondheid van uw werknemers te garanderen. Zo bieden we een breed scala aan stofmaskers van onder andere 3M en Delta Plus die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Of u nu op zoek bent naar een eenvoudig plooimasker voor incidenteel gebruik of een geavanceerd schelpmasker met vervangbare filters voor intensieve toepassingen, wij hebben de juiste oplossing voor uw noden. Bekijk hier ons aanbod en zorg ervoor dat u altijd goed beschermd bent met de juiste adembescherming.
Veelgestelde vragen over stofmaskers
Wat zijn stofmaskers?
Stofmaskers zijn adembeschermingsmiddelen die de drager beschermen tegen het inademen van schadelijke deeltjes zoals stof, rook, en aerosolen. Ze zijn essentieel in werkomgevingen waar de luchtkwaliteit slecht kan zijn door de aanwezigheid van deze deeltjes.
Wat betekent FFP?
FFP staat voor Filtering Face Piece, een Europese norm die de beschermingsniveaus van ademhalingsmaskers classificeert. FFP1 biedt de laagste bescherming, terwijl FFP3 de hoogste bescherming biedt tegen schadelijke deeltjes.
Hoe kies ik het beste stofmasker?
Bij het kiezen van het beste stofmasker moet u letten op het beschermingsniveau, de pasvorm, het type masker (plooimasker of schelpmasker), en of het masker een ventiel heeft. Daarnaast moet u ook overwegen of u extra filters nodig hebt voor bescherming tegen specifieke gassen en dampen.
Welk stofmasker is geschikt voor fijnstof?
Hiervoor kiest u best maskers van het type FFP2 of FFP3. FFP2 maskers bieden bescherming tegen schadelijke fijne deeltjes zoals cementstof, houtstof en ziekteverwekkers. Voor werkomgevingen met zeer fijne en mogelijk giftige deeltjes, zoals asbest en virussen, zijn FFP3 maskers de beste keuze. Deze maskers bieden de hoogste bescherming en zorgen ervoor dat zelfs de kleinste deeltjes niet ingeademd worden.
Toon minder