Laten we onmiddellijk van wal steken met een open deur in te trappen: de verpakkingssector is aan het verduurzamen, aan een almaar hoger tempo. Waar is de tijd gebleven dat je nog ongestoord producten kon verzenden in een monstrueus grote doos? Of dat er amper gerecycleerd verpakkingsmateriaal bestond? Duurzaam verzenden en verpakken is een must geworden; en maar goed ook! Doorspit samen met RAJA 11 tips waarmee je je verpakkingen van hun meest duurzame kant laat zien.
Elf tips om duurzaam te verzenden en te verpakken
► 1. Hernieuwbaar? Graag!
Wie duurzaam wil verzenden en verpakken kiest best voor oplossingen van hernieuwbare grondstoffen. Dat zijn materialen die de natuur ons bijna oneindig kan aanleveren. Denk maar aan bomen, de basis van papier en karton. Of plantaardig zetmeel, de basis van biobased plastics.
Voordeel hiervan is dat we ons minder zorgen moeten maken over het uitputten van de bron (i.t.t. aardolie). Daarnaast daalt ook de CO2-uitstoot. De CO2 die tóch vrijkomt bij het verbranden van deze materialen, wordt op den duur weer opgenomen door nieuwe groeiende gewassen.
► 2. Minder lucht, meer inhoud
Gebruik je een doos die slecht aansluit rond je product? Dan is het risico groot dat je massa’s lucht mee verzendt. En pure lucht verzenden, daar zit niemand op te wachten. Het wekt ergernis op bij je klanten, en misschien nog wel belangrijker: het is voor jou een erg dure manier van transporteren. De oplossing moeten we zoeken bij verpakkingen op maat van je product. Een paar concrete voorbeelden zijn dozen met variabele vulhoogte, platte brievenbusdoosjes, boekverpakkingen, enz. Een verpakking die goed aansluit rond je product levert je meerdere voordelen op:
- Je dozen zijn compacter waardoor er meer orders in een bestelwagen passen.
- Je hebt aanzienlijk minder opvulmateriaal nodig. Weer een besparing dus!
► 3. Maak retourneren duurzamer
Voor sommige e-shops is het retourneren van een bestelling nu eenmaal de normaalste gang van zaken. Wie bijvoorbeeld kleding bestelt, kan niet meer zonder de gemoedsrust van een retouroptie. Om niet nóg meer verpakkingsmateriaal op de markt te brengen, maak je je oorspronkelijke verpakking best al ‘return proof’. Dat kan bijvoorbeeld met een doos met twee kleefstrips. De eerste strip wordt gebruikt door je inpakker om de doos te sluiten. De tweede strip wordt gebruikt door je klant: wil hij het pakje terugsturen, dan moet hij gewoon de kleefstrip verwijderen, de doos sluiten en afleveren bij de pakjesdienst.
► 4. Kies voor mono-materialen
Consumenten hebben het soms erg lastig om een verpakking te sorteren. Het wordt al helemaal complex als die verpakking uit verschillende materialen bestaat die je niet van elkaar kan scheiden. Met mono-materialen maak je het leven van iedereen veel makkelijker. Het komt erop neer dat je complete verpakking bestaat uit maar 1 grondstof. Een voorbeeld is papier: gebruik een doos, opvulling, tape en paklijstenvelop – allemaal van papier/karton. Dat kan de consument in een vlotte beweging samen sorteren en laten recycleren.
► 5. Vergroot de afleverkans
Niets is zo frustrerend als een pakje dat niet van de eerste keer kan worden bezorgd. De koerier moet de volgende dag dan maar terugrijden, en lap!… daar gaat die CO2-uitstoot weer de hoogte in. In heel wat gevallen kan je dit probleem oplossen door een ander type verpakking te kiezen. Al eens gedacht aan een platte brievenbusdoos? Dit soort doos is extra dun waardoor ze probleemloos in de sleuf van een brievenbus past. Lekker compact + geleverd zonder zorgen. En je kan er meer in kwijt dan je denkt.
► 6. Hergebruik oude verpakkingen
Een oude verpakking niet weggooien maar hergebruiken is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om duurzaam om te springen met ons afval. Neem nu bijvoorbeeld karton. Het is een van dé populairste verpakkingsmaterialen. Een kartonnen doos kan je prima hergebruiken in een andere vorm. En daarvoor brengen we de kartonperforator in beeld. Als bedrijf vorm je er oud karton mee om tot opvulmateriaal. Vervolgens vul je daarmee lege ruimtes op in een doos en zet je je producten er steviger in vast. Dat levert je een veilige verzending op én je kan uitpakken met een duurzaam imago.
► 7. Recycleren, recycleren, recycleren
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: goed sorteren en recycleren is het sleutelconcept van een duurzaam afvalbeheer. Op het gebied van karton, glas en metaal is België één van de beste leerlingen van de Europese klas. Op vlak van plastic hebben we – net zoals veel andere landen trouwens – wél nog een grote weg af te leggen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en kies maximaal voor plastic verpakkingen van gerecycleerd materiaal.
Maak het je klanten bovendien duidelijk hoé ze je verpakking moeten sorteren (want niet al het plastic is zomaar hetzelfde). Zo staan we een grote stap dichter bij het sluiten van de grondstoffencirkel. Hieronder zie je milieuvriendelijke noppenfolie, gripzakjes en wikkelfolie. Door hun transparant uiterlijk zie je waarschijnlijk amper het verschil met traditionele plastics, maar deze producten zijn wel degelijk gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het ontbreken van een kleurstof zorgt er bovendien voor dat je deze producten nadien nóg makkelijker een tweede keer (of meer) kan recycleren.
► 8. Informeer de ontvanger over de afvalscheiding
« Moet die verpakking nu bij het plastic worden gegooid, of toch eerder bij het restafval? » Het is voor de doorsnee consument echt niet altijd duidelijk wat hij met een verpakking moet aanvangen. Maak daarom duidelijk hoe een verpakking moet worden gesorteerd. Dat kan tijdens het bestelproces of bij de ontvangst van het pakje. Geef een woordje uitleg bij de symbolen die op de verpakking staan en wat dat betekent voor het sorteringsproces.
► 9. Sluit je verpakking eens met papier
Papieren tapes en gegomde kleefbanden zijn een uitstekend alternatief voor traditionele plastic tape. Na het kleven mag je de kleefband gewoon samen met je kartonnen doos sorteren en recycleren. Eenmaal gerecycleerd vormt hij de basis voor nieuwe producten van papier of karton. Dat maakt de cirkel weer rond!
► 10. Kies voor biobased plastics
Sinds enkele jaren vind je naast traditioneel plastic op basis van aardolie ook varianten op basis van plantaardige grondstoffen. Voorbeelden daarvan zijn maïszetmeel en aardappelzetmeel. Voordeel hiervan is dat deze grondstoffen hernieuwbaar zijn en CO2 uit de lucht filteren. Hou er rekening mee dat je biobased plastics altijd correct moet sorteren aangezien ze niet zomaar afbreken in de natuur.
► 11. Gebruik plantaardige opvulchips
We kennen allemaal wel de witte opvulchips van polystyreen. Een alternatief hiervoor zijn volledig plantaardige chips, gemaakt van zetmeel. Na contact met water breken ze volledig af en laten ze geen sporen meer na. Ze zijn de ideale ‘groene schokdempers’ in je doos.