Gegomde kleefband: de milieuvriendelijkste dozensluiter

Gegomde kleefband: de milieuvriendelijkste dozensluiter

7  min. leestijd 09 september 2019

In hun zoektocht naar duurzame verpakkingsmaterialen houden onze klanten vaak halt bij het type doos of het soort opvulmateriaal. Dat is al een goed begin! Wat men soms over het hoofd ziet, is dat er zelfs voor de klassieke plastic tape heel wat alternatieven bestaan. De gegomde kleefband is daarbij degene met de groenste vingers. Waarom dat zo is, lees je hier.

1. Een korte kennismaking…

Een gegomde kleefband is qua ontwerp tegelijk simpel én innovatief. Het bestaat uit een band van kraftpapier bedekt met een plantaardige lijmlaag. Die lijmlaag zal maar beginnen te kleven wanneer je hem bevochtigt met water. Om dat te doen bestaan er speciale kleefbanddispensers (die ontdek je verderop in dit artikel).

Doordat de gegomde kleefband van papier is gemaakt, kan hij eenvoudig samen met een kartonnen verpakking worden gerecycleerd. Voor de consument dus geen gedoe meer om de verpakkingsmaterialen nog te scheiden en te sorteren. En zoals we weten: hoe makkelijker en meer men kan sorteren, hoe meer afvalstoffen men kan herverwerken tot nieuwe producten.

Samenstelling van een gegomde kleefband

 

Ook plastic tapes zijn prima te recycleren… met mate.
De plastic verpakkingstapes van RAJA mogen worden gerecycleerd samen met een kartonnen doos (tolerantie van 3% onzuiverheden). Gebruik dus nooit té veel plastic tape dan strikt noodzakelijk is voor het sluiten van je verpakking.

2. De vijf voordelen van gegomde kleefband

Waarvoor gebruik je een kleefband? “- Nou, om een doos te sluiten?” Dat is al correct, maar we zijn er nog niet helemaal… Zoals je hieronder zal zien, staat een gegomde kleefband garant voor nog heel wat meer functies en voordelen.

Stevige hechting

Doordat de kleefband ‘samensmelt’ met het karton garandeert hij een sterkere sluiting. Eén laag volstaat doorgaans, en dat in tegenstelling tot zelfklevende tape. De kans is dus groot dat je kan besparen op je totale hoeveelheid aangekochte tape.

Veilig en onschendbaar

Nadat de lijm van een aangebrachte kleefband is opgedroogd, is het niet meer zo eenvoudig om je doos ongemerkt open te maken. Wanneer je de kleefband losmaakt, veroorzaakt dat duidelijk zichtbare scheuren in het karton. Het ontmoedigt op die manier pogingen tot diefstal.

Poging tot openen van een kartonnen doos

Milieuvriendelijk

Het milieuvriendelijk argument mag bij een gegomde kleefband uiteraard nooit ontbreken. Het materiaal zelf is gemaakt van natuurlijke hernieuwbare grondstoffen: de lijmlaag is vervaardigd van aardappelzetmeel terwijl de drager bestaat uit papier. Na het kleven mag je de kleefband gewoon samen met een kartonnen doos recycleren. Eenmaal gerecycleerd vormt hij daarmee de basis voor nieuwe producten uit papier of karton. En de cirkel is rond!

Een versterkte gegomde kleefband bevat echter nog draden in polyester of glasvezel waardoor je hem best apart sorteert, los van je kartonnen doos.

Esthetisch

Het oog wil ook wat… Doordat de kleefband één wordt met de doos valt hij minder op, wat zorgt voor een mooiere afwerking. Wil je jouw sluiting echter een persoonlijk accent geven, dan is ook dát perfect mogelijk. Een gegomde kleefband is namelijk beschrijfbaar en bedrukbaar. Laat de kleefband bijvoorbeeld bedrukken met je logo voor meer naamsbekendheid of voeg gewoon een knappe boodschap toe.

Bedrukte gegomde kleefband

Gebruiksvriendelijk

Verpakkingsmateriaal moet makkelijk zijn te hanteren. En ook aan dat criterium voldoet de gegomde kleefband. Om vlotjes te kunnen werken, heb je slechts een ding nodig: een kleefbanddispenser. Hij bevochtigt de kleefband en reikt automatisch de stukken aan van de juiste lengte (volgens gestandaardiseerde maten). Je zal dus nooit méér kleefband gebruiken dan strikt noodzakelijk. De ideale besparing! Om te zorgen dat er geen lijmresten aan je handen blijven kleven, gebruik je best een eenvoudig paar handschoenen.

Tot slot nog een paar veelzijdige toepassingen ten opzichte van plastic tapes:

  • Een kleefband plakt onmiddellijk op gerecycleerde en stoffige materialen.
  • Hij is beter bestand tegen vocht en diepvriesomgevingen.
  • Je kan hem veel langer bewaren (enkele jaren voor een gegomde kleefband tegenover max. 6 maanden bij traditionele tapes).

3. Zo kies je de juiste kleefband

Maak hieronder je keuze uit ons aanbod gegomde kleefbanden:

Standaard
Standaard gegomde kleefband
Standaard
Standaard gegomde kleefband
Versterkt
Versterkte gegomde kleefband 90
Versterkt
Versterkte gegomde kleefband 130
Kwaliteit 60 g/m2 Kwaliteit 70 g/m2 Kwaliteit 90 g/m2 Kwaliteit 130 g/m2
Met polyesterdraden
in de lengte*
Met gekruiste glasvezeldraden**
Voor pakketten
< 5 kg
Voor pakketten
< 10 kg
Voor pakketten
< 25 kg
Voor pakketten
< 40 kg

* De versterkte polyesterdraden liggen bovenop de lijmlaag. Kies uit een kleefband met 2, 3 of 4 polyesterdraden.
** De versterkte draden liggen tussen twee lagen kraftpapier. Ze liggen bovendien korter op elkaar dan bij de variant van 90 g/m2. Daardoor is deze kleefband nóg beter bestand tegen scheuren en externe factoren.

Tip van RAJAGegomde kleefbanden zijn ook beschikbaar met een voorbedrukte boodschap. Zo informeer je je klanten over de breekbare/fragiele inhoud van hun pakket.

4. Geen kleefband zonder dispenser

Een kleefbanddispenser is speciaal ontworpen om het gebruik van gegomde kleefbanden te vergemakkelijken. Ze bevochtigen de lijmlaag en snijden de kleefband af op de exacte lengte die je instelde. Je kan daarvoor kiezen uit een van de onderstaande tafelmodellen.

Handmatig
.
Handmatige dispenser
Halfautomatisch
.

Halfautomatische dispenser
Elektrisch (Vario)
.

Elektrische dispenser Vario
Elektrisch (Lapomatic)
Elektrische dispenser Lapomatic
Gewicht: 1,7 kg Gewicht: 9,3 kg Gewicht: 15 kg Gewicht: 12 kg
Breedte kleefband:
36 tot 80 mm
Breedte kleefband:
20 tot 100 mm
Breedte kleefband:
40 tot 80 mm
Breedte kleefband:
20 tot 100 mm
14 vaste lengtes 22 vaste lengtes
Voor standaard kleefbanden Voor standaard en versterkte kleefbanden Voor standaard en versterkte kleefbanden Voor standaard en versterkte kleefbanden

Klaar voor een innovatie? Kies dan voor de draagbare kleefbanddispenser Xtaper. Door zijn lichtgewicht van maar 3 kg kan je hem met hetzelfde gemak hanteren als een klassieke tapedispenser. Deze dispenser werkt volledig elektrisch. Gewoon een druk op de knop volstaat om ongezien vlotjes je kleefband gebruiksklaar te maken. Dit handige apparaat is geschikt voor kleefbanden met een rolbreedte van 68 mm, en kan zowel standaard varianten verwerken als versterkte. Meer weten? Bekijk dan zeker deze instructievideo:

5. Nog een lid van de familie: papieren tape

Wie een alternatief zoekt voor plastic tapes heeft naast de gegomde kleefband nog de keuze uit een tweede soort: de zelfklevende papieren tape. Deze tape is dus zelfklevend wat betekent dat je de lijmlaag niet moet bevochtigen. Gewoon afrollen en plakken volstaat. Voor het aanbrengen gebruik je best een tapedispenser (of pistoolafroller). Veelgebruikte varianten zijn deze:

Kraftpapieren tape

Tot slot zetten we hieronder een paar voor- en nadelen op een rij ten opzichte van plastic tapes en/of gegomde kleefbanden:

Voordelen
Voordelen van papieren tapes
NadelenNadelen van papieren tapes
Papieren tape is milieuvriendelijker dan plastic tape (PP of PVC): de drager is gemaakt van kraftpapier dat samen met een kartonnen doos kan worden gerecycleerd. De lijm van een papieren tape is gemaakt van hotmelt of solvent. Dat is een tikkeltje minder milieuvriendelijk dan de plantaardige lijm van gegomde kleefbanden. Dit vormt echter geen probleem voor de recyclage van je doos.
Je werkt volledig autonoom. In tegenstelling tot gegomde kleefband ben je niet afhankelijk van een kleefbanddispenser of water. ► Een papieren tape breng je best aan met een pistoolafroller. Bij langdurig gebruik kan dit echter belastend zijn voor de polsen. De scherpe mesjes brengen bovendien een risico op verwondingen met zich mee. Bij een gegomde kleefband zijn deze risico’s uitgesloten.
► Beschrijfbaar (i.t.t. plastic tapes) en bedrukbaar. Een versterkte papieren tape bevat glasvezeldraden waardoor je hem best apart sorteert van je kartonnen doos.
► Met de hand afscheurbaar (met uitzondering van versterkte varianten). De sluiting van een papieren tape is makkelijker te openen dan eentje van gegomde kleefband.
Bestand tegen vocht en dus ideaal voor export.

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen