Hoe recycleerbaar zijn verpakkingen van papier of karton?

Hoe recycleerbaar zijn verpakkingen van papier of karton?

5  min. leestijd 17 januari 2020

Met meer dan 1.250 formaten kartonnen dozen om uit te kiezen, kunnen we bij RAJA gerust zeggen dat we wel een doos hebben die past bij élk product. Zodra je pakket succesvol is afgeleverd, is het de vraag wat er met het karton moet gebeuren. In dit artikel bekijken we daarom alle aspecten van de verdere verwerking van zowel karton als papier.

De geschiedenis van de RAJA Group toont aan dat recyclage al vanaf het prille begin deel uitmaakt van onze bedrijfsfilosofie. Wat velen misschien niet weten, is dat RAJA sinds haar oprichting in 1954 gerecycleerde kartonnen dozen aanbiedt. Dat assortiment werd decennialang uitgebreid en zo ontwikkelde RAJA zich tot Europa’s nummer 1 in verpakkingen. Ook nu nog vormen milieuvriendelijke producten de kern van ons bedrijf.

Overzicht van enkele soorten karton en papier

1. Waarom is de recyclage van papier en karton zo belangrijk?

Papier en karton delen dezelfde grondstof: hout (of, om precies te zijn, houtvezels). Hout is een volledig hernieuwbaar product. We kunnen in een eindeloze cyclus bomen planten, laten groeien en snoeien/omhakken. Helaas… door de stijgende vraag naar hout, neemt de druk op de houtkap toe.

Gelukkig kunnen we papier en karton prima recycleren waardoor er veel druk van de ketel wordt genomen. Recyclage maakt de grondstoffencirkel rond en draagt bij aan een circulaire economie: de afvalstoffen van vandaag worden de grondstoffen van morgen. Zo voorkomen we optimaal verspilling!

Wat zijn de voordelen van karton- en papierrecyclage?

Er moeten minder bomen worden gekapt. 
Lagere CO2-uitstoot (papier wordt dicht bij huis opgehaald en in eigen land verwerkt).
Er is minder water en elektriciteit nodig tijdens de productie. 

2. Hergebruiken, composteren of recycleren?

Wat kunnen jij of je klanten doen met een gebruikte papieren draagtas of kartonnen doos? We bekijken hier de 3 populairste toepassingen vanuit een duurzaam perspectief: hergebruiken, composteren en recycleren.

Hergebruiken

Waarom zou je iets weggooien dat nog bruikbaar is? Veel consumenten hergebruiken een oude doos om bijvoorbeeld goederen retour te sturen. En een papieren tas doet nog eens prima dienst bij de inkopen.

Voor wie een stap verder wil gaan, is er het concept ‘upcycling’: je geeft je draagtas of doos in dat geval een volledig nieuwe functie. Kijk hier voor een paar voorbeelden van de upcycling van verpakkingsmateriaal. En wie tot slot in een magazijn werkt, kan zijn afgedankte kartonnen dozen gebruiken voor het maken van opvulmateriaal. Jazeker! Je hebt daarvoor enkel een kartonperforator nodig.

Hergebruik papieren draagtassen bij het shoppen.

Composteren

Papier en karton zijn gemaakt van hout: een organische grondstof. Het grote voordeel hiervan is dat het op natuurlijke wijze door het milieu kan worden afgebroken. Voor wie dat eens in zijn composthoop thuis wil proberen, zijn er deze tips:

  • Snij het karton/papier eerst in kleine stukjes. Hoe kleiner, hoe beter.
  • Maak daarna alles goed nat. Een vochtige omgeving zal het composteerproces aanzienlijk versnellen.
  • Leg bruin papier, karton, dode bladeren en keukenafval op elkaar. Samen vormen ze een ideale voedingsbodem.

Composteer je karton tot nieuwe grondstoffen

Recycleren

In tegenstelling tot composteren, biedt recycleren meer mogelijkheden. Door te recycleren maak je de afvalcirkel rond en moet men minder bomen kappen. Voor bedrijven is deze verwerkingsmethode het meest aan te raden.

  • In België wordt zo’n 90% van het oud papier en karton gerecycleerd.1
  • De kartonnen dozen van RAJA bestaan gemiddeld voor 75% uit gerecycleerd materiaal.
  • Karton is tot 10 keer te recycleren.
  • Papier is tot 7 keer te recycleren.

Telkens oud papier opnieuw wordt gerecycleerd, verandert de samenstelling van de houtvezels. Doorheen de recyclagecyclus wordt papier daarom verwerkt tot verschillende eindproducten.2 Oud papier kan bijvoorbeeld eerst een nieuw leven krijgen als schrijfpapier, om na de volgende recyclagebeurten zijn bestaan te eindigen als een kartonnen doos.

De recyclagecyclus van karton en papier

3. Hoe ziet de recyclage van oud karton eruit?

Voordat je oud papier of karton meegeeft aan de afvalinzamelaar, bereid je het best correct voor:

  • Verwijder alle nietjes of tape. Een beetje plastic tape is niet zo erg (er is een tolerantie van 3% onzuiverheden). Kleeft er papieren tape of gegomde kleefband op je doos, dan mag je die laten kleven. Deze kan men zonder probleem samen met je doos recycleren.
  • Duw je doos daarna plat.
  • Hou het papier- en kartonafval droog. Dat maakt het makkelijker te verwerken in de papierfabriek.

Nadat het oud papier en karton is aangekomen in de papierfabriek zal het een hele reeks processen doorlopen.3 Het eindresultaat is een nieuw product dat men weer prima kan gebruiken voor consumptie.

  • Stap 1: het papier en karton worden gemengd met water en verwerkt tot pulp. Tijdens dit proces worden resterende nietjes, plastic of touw verwijderd.
  • Stap 2: hierna wordt de pulp ontinkt en gebleekt.
  • Stap 3: de witte pulp wordt geperst en gedroogd.
  • Stap 4: het nieuwe papier is klaar voor een verdere verwerking.

Papier en karton krijgen een nieuw leven in de papierfabriek

4. Cijfers en weetjes over papier en karton

  • Papier is al zo’n 2000 jaar oud en werd uitgevonden in China. In de middeleeuwen kwam het via Arabische handelaren in Europa terecht.

  • De kartonnen doos kan meer dan 200 kaarsjes uitblazen. De eerste kartonnen doos kwam in 1817 op de markt in Engeland.

  • Uit 1.000 kg oud papier wordt er gemiddeld 20 tot 25 kg afval gehaald (bv. nietjes, touw, tape).

  • Coca-Cola werkt samen met een Deens bedrijf aan de ontwikkeling van een papieren fles. Doel is om in de toekomst alle plastic flessen te vervangen.4

  • Uit onderzoek blijkt dat 51% van de consumenten de voorkeur geeft aan papieren materiaal voor het opvullen van een doos.5

Harris Interactive Survey
Harris Interactive Survey, uitgevoerd bij 1.000 online shoppers (in o.a. het VK, Frankrijk, Duitsland en de VS). De antwoorden hadden betrekking op de aankoop van boeken, kleding en schoenen.

Bronnen:
1 www.statbel.fgov.be/nl/themas/leefmilieu/afval-en-vervuiling/verpakkingsafval#panel-12/
2 www.paperchainforum.org/nl/papier-en-recyclage.php
3 www.fostplus.be/nl/sorteren-recycleren/alles-over-recyclage/papier-karton-recycleren/
4 www.nl.cocacolabelgium.be/stories/een-papieren-fles-in-elke-hand/
5 www.ranpak.com/ecommerce

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen