In dit artikel verkennen we de uitgebreide wereld van pallets. We richten ons in het bijzonder op INKA houtvezelpallets: een opmerkelijk licht en duurzaam lid van de palletfamilie. Ze vormen een uitstekende oplossing voor het verwerken en transporteren van je goederen. Ben je benieuwd welke meerwaarde ze kunnen bieden voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.
1. Wat zijn INKA houtvezelpallets en hoe worden ze gemaakt?
Pallets werden oorspronkelijk van een set houten planken gemaakt… Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit type pallet massaal gebruikt door het Amerikaanse leger om goederen te verschepen naar Europa. Dit luidde het begin in van hun immense populariteit. Hun grote succes zorgde er nadien voor dat er ook andere varianten werden ontworpen, gemaakt van andere materialen. Naast kunststof en karton werden er zo ook pallets ontworpen van houtvezel – zoals de modellen van het Duitse merk INKA.
Een houtvezelpallet is gemaakt van samengeperst oud en gebruikt hout. Dit hout werd eerst versnipperd en gedroogd via een hogedruk vormproces. Zowel de houtsnippers als het bindmiddel (ureumhars) zijn van volledig natuurlijke oorsprong. Aan het einde van zijn levenscyclus kan een houtvezelpallet probleemloos opnieuw worden omgevormd tot een nieuwe pallet, of zelfs worden gebruikt als meststof. Bij RAJA kan je kiezen uit drie soorten:
Minipallet 400 x 600 mm 400 x 800 mm 600 x 800 mm |
Standaard pallet 800 x 1200 mm 1000 x 1200 mm . |
Maritieme pallet 760 x 1140 mm 1140 x 1140 mm . |
Pallets van klein formaat voor het vervoeren van een beperkte hoeveelheid goederen. | De meest veelzijdige variant, voldoet aan uniforme afmetingen. | Geschikt voor het laden van zeecontainers door de aangepaste afmetingen. |
2. Wat zijn de voordelen van INKA houtvezelpallets?
Alle INKA houtvezelpallets zijn zeer licht, ruimtebesparend en voldoen aan een reeks essentiële normen. Dankzij hun breed scala een afmetingen zijn ze een perfecte oplossing als transportpallet, compacte displays, of containerpallet. Hun gebruik kan bedrijven tal van voordelen opleveren, zoals een efficiëntere logistiek, lagere transportkosten en een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien kan de keuze voor duurzame pallets bijdragen tot een milieuvriendelijker en milieubewuster imago – ook voor jouw bedrijf!
- Voordelig: deze pallets beschikken over een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zodat je je opslag- en transportkosten goed onder controle kan houden. Dankzij hun productietechniek voldoen ze aan de ISPM15-norm waardoor je je geen zorgen moet maken om extra kosten naar ISPM15-landen.
- Sterke hechting: de gepatenteerde hechtingstechnologie die wordt gebruikt bij de productie van INKA houtvezelpallets, garandeert een sterk en solide ontwerp. Dit maakt de pallets geschikt voor het transport van middelzware tot zware ladingen.
- Licht: INKA pallets zijn opvallend lichter dan traditionele houten pallets. Ondanks hun lichtgewicht kunnen ze nog altijd een aanzienlijke last torsen waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn. De grootste formaten kunnen tot wel 2700 kg statische belasting dragen.
- Ruimtebesparend: de palletten zijn makkelijk stapelbaar en nestbaar (zie afbeelding hieronder) waardoor ze tot 50% minder plaats in beslag nemen dan gewone europallets.
- Gestandaardiseerd: INKA pallets zijn ontworpen in overeenstemming met internationale normen. Je kan ze daardoor makkelijk gebruiken in combinatie met tal van palletwagens of geautomatiseerde opslagsystemen.
- Kwaliteitscertificaten: INKA palletten worden onderworpen aan strenge controles. Ze zijn vaak gecertificeerd volgens de normen ISO 9001 en ISO 14001.
- Wereldwijde beschikbaarheid: INKA pallets worden wereldwijd gedistribueerd en op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de voedingsmiddelen-, automobiel-, chemische en farmaceutische industrie.
- Veilig: deze palletten bevatten geen nagels, splinters of scherpe hoeken waardoor ze veilig kunnen worden gehanteerd door je magazijnmedewerkers.
3. Een duurzame oplossing voor je transport
INKA houtvezelpallets zijn voornamelijk gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit helpt de impact op het milieu te beperken en stimuleert een verantwoord bosbeheer. Bovendien zijn ze makkelijk herbruikbaar en goed recycleerbaar. Zodra de levenscyclus van de pallet ten einde loopt, kunnen ze worden gerecycleerd of omgevormd voor andere toepassingen. Hierdoor kan (rest)afval tot een minimum worden beperkt.
4. Hoe moet je een pallet laden en omwikkelen?
Tot slot kijken we nog even naar enkele tips om je houtvezelpallet veilig te laden en nadien te omwikkelen. Beginnen doe je door de zwaarste dozen/ladingen onderaan te plaatsen. Zijn er geen grote verschillen in gewicht? Plaats dan de kleinste dozen onderaan en de grootste bovenaan. Je zal merken dat dit de meest stabiele palletstapel oplevert. Plaats je dozen bovendien nooit over de rand van je pallet. Dat verhoogt de instabiliteit en kan ervoor zorgen dat je ladingen beschadigd geraken.
Na het stapelen volgt het omwikkelen. Met rekfolie zorg je ervoor dat je lading veel stabieler wordt. Bovendien zijn je goederen beter beschermd tegen vocht en kunnen je pallets vlotter worden ingeladen in bijvoorbeeld vrachtwagens en containers. Moet je per dag meer dan 15 pallets omwikkelen? Kies dan voor een geautomatiseerd systeem met een foliewikkelaar. Een foliewikkelaar past zich perfect aan de vormen van je pallet en lading aan. Je palletten zijn daardoor stabieler omwikkelt en dat met een ideale hoeveelheid folie: nooit te veel en nooit te weinig. Er zijn machines verkrijgbaar die wel tot 250 palletten per dag kunnen verwerken. Dat staat dus gelijk aan een boost voor je tijdwinst en je productiviteit.