Kraftliner vs. testliner: wat kies je het best?

Kraftliner vs. testliner: wat kies je het best?

4  min. leestijd 03 augustus 2020

Over dozen valt heel wat te zeggen. In het verleden bekeken we bijvoorbeeld welke opvulling je best gebruikt en hoe je een doos best sluit. Wat we tot nog toe niét onder de loep hebben genomen, is het materiaal waarvan een kartonnen doos is gemaakt. Ook dát loont de moeite. In dit artikel bekijken we daarom de verschillen tussen twee populaire soorten: kraftliner en testliner. Wat kies je het best?

1. Hoe is karton opgebouwd?

Karton is gemaakt van meerdere lagen samengelijmd papier. Dat maakt karton heel sterk en veel zwaarder. Je mag pas officieel spreken over karton bij een gewicht vanaf 180 g/m². Alles wat lichter is, valt onder de noemer ‘papier’.

Terug naar karton nu… Bij golfkarton (dat wordt gebruikt voor het maken van dozen) is de buiten- en/of binnenkant omgeven door een papierlaag: kraftliner of testliner. Beide soorten onderscheiden zich sterk in hun samenstelling en dus ook in hun kwaliteit. Deze bijzondere verschillen belichten we hieronder.

Samenstelling van karton met kraftliner of testliner

2. Kraftliner versus testliner

Supersterke kraftliner Voordelige testliner
Supersterk: afgeleid van het Duiste woord voor sterk ‘kraft’. Budgetvriendelijk: testliner is goedkoper dan kraftliner.
Gemaakt van nieuwe houtpulp, aangevuld met een percentage gerecycleerd materiaal. De papiervezels zijn hierdoor langer en steviger. Gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. De papiervezels zijn hierdoor korter en minder stevig.
Waterafstotend: de papiervezels liggen heel dicht op elkaar en laten dus amper vocht door.
Scheurbestendig dankzij de willekeurige ligging van de lange, elastische papiervezels.
Geschikt voor het verpakken van zware goederen + omgevingen met een lage temperatuur en/of met een hoge luchtvochtigheid. Geschikt voor eenvoudig gebruik + bij goederen met een geringe waarde.

Naast dozen wordt kraftliner ook gebruikt voor de bekleding van papieren zakken. Dat maakt ze veel steviger waardoor ze langer kunnen meegaan. Je hebt dan de keuze uit twee soorten kraftliner. Aan de ene kant heb je effen kraft: deze heeft een egale, gladde structuur. Aan de andere kant is er gevergeerde kraft. Deze heeft een gestreepte of geribde structuur die voor wat meer cachet zorgt.

Effen of gevergeerd kraftpapier

Zijn kraftliner en testliner milieuvriendelijk?

Beide varianten zijn bijzonder duurzaam. Doordat ze zijn gemaakt van papier zijn ze makkelijk te hergebruiken, te composteren (op industrieel niveau) of te recycleren. Wist je dat karton tot wel 10 keer is te recycleren? Een afgedankte doos kan dus perfect nog een extra leven krijgen als draagtas of krant.

3. Hoe beïnvloedt kraftliner/testliner je verpakking?

De invloed op je volledige verpakking mag niet worden onderschat. Hoewel het maar om een dun laagje papier gaat, kan het de bescherming van je producten soms maken of kraken. Kraftpapier is de sterkste variant die in de meeste omstandigheden valt aan te raden. Het is onder andere veel beter bestand tegen koude en vocht – en laten dat nu net twee weersverschijnselen zijn waar we hier in België vaak mee te maken hebben. Goed om te weten: bij RAJA zijn dozen standaard bekleed met kraftliner. Zo heb je altijd de beste kwaliteit in handen.

Wanneer we het hebben over tapes zien we eveneens een duidelijk verschil tussen kraftliner en testliner. Testliner is gemaakt van korte gerecycleerde papiervezels: die zorgen voor een oneffen oppervlak waardoor het moeilijker wordt voor de tape om zich vast te hechten. Bij kraftliner zien we een heel ander verhaal. De papiervezels zijn nieuwer en langer waardoor het oppervlak meer afgevlakt is. De lijm van de tape krijgt daardoor de kans om zich veel beter te hechten. Voor een stevige sluiting moet je dus bij kraft zijn.

Tapegebruik bij kraft of testliner

Het verschil tussen kraftliner en testliner mag ondertussen geen geheimen meer voor je hebben. Tijd dan om de kartonnen doos verder onder het vergrootglas te leggen. Bekijk in ons vervolgartikel wat er onder het laagje kraft- of testliner schuilgaat en van welke golfsoorten een doos is gemaakt. Zitten jouw dozen al op de juiste golflengte?

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen