Een doos goed opvullen is een cruciale stap in het verpakkingsproces. Je wilt als verzender dat je producten stevig op hun plaats blijven zitten en intact tot op hun eindbestemming geraken. Opvulmateriaal bestaat in allerlei soorten en maten. De meest bekende zijn soms niet de meest duurzame, aangezien ze niet altijd even eenvoudig zijn te recycleren. Tijd voor een oplossing! Daarom introduceert RAJA een nieuw type opvulling: papieren opvulchips. De chips combineren verschillende topeigenschappen van andere materialen en zorgen ervoor dat 1 + 1 = 3. Ecologisch, beschermend én stijlvol: de papieren opvulchips hebben het allemaal!
1. Wat zijn papieren opvulchips?
Papieren opvulchips kan je qua vorm en toepassing het best vergelijken met chips van polystyreen (of zetmeel). De chips kan je makkelijk in een doos gieten om de lege ruimtes rondom je product op te vullen. De gevouwen deeltjes hechten zich aan elkaar vast waardoor je producten nadien goed blijven zitten en niet aan het schuiven gaan. Door de vorm van de chips veren je producten net genoeg om de allergrootste schokken op de te vangen. De ideale buffer en schokdemper dus!
Uniek aan deze variant is het feit dat ze gemaakt zijn van papier: een hernieuwbare grondstof. Papier is een afgeleide van hout, en hout is op zijn beurt afkomstig van bomen. Die bomen kunnen we eindeloos laten groeien en vernieuwen, waardoor er geen (of alvast veel minder) druk komt te staan op de grondstofreserves en het klimaat. Voor de papieren opvulchips van RAJA werd er specifiek gebruik gemaakt van testliner, gerecycleerd papier in feite. Zo moesten we geen nieuwe bomen gebruiken om dit product te maken.
Waar moet je eindklant dit soort chips nu eigenlijk weggooien en sorteren? In tegenstelling tot sommige andere materialen (polystyreen of zetmeel) is dit hier heel duidelijk. Papieren opvulchips horen bij het papier- en kartonafval: klaar als een klontje! Als webshop haal je zo weer frustratie weg bij je klant en bestelt hij misschien makkelijker een tweede, derde, vierde… keer.
2. Wat zijn de voordelen van papieren opvulchips?
Deze opvulchips vormen een perfecte mix van enkele topeigenschappen van andere opvulmaterialen. Ze zijn supereenvoudig in gebruik, zeer sterk, stijlvol en bovenal milieuvriendelijk. Hieronder bekijken we welke voordelen ze concreet te bieden hebben voor zowel inpakkers als ontvangers.
2.1 Voordelen voor de inpakker (bedrijf)
- Beschermend en stevig: wie een webshop of winkel runt, wil liefst zo weinig mogelijk tijd verliezen bij het inpakproces. Het materiaal dat je gebruikt moet makkelijk te hanteren en betrouwbaar zijn. Gelukkig zijn er dan de papieren opvulchips! Ze zijn in de eerste plaats heel stevig en vormvast. Eenmaal in je doos gegoten hechten de chips zich stevig aan elkaar. Zo vormen ze een sterke beschermende laag rondom je producten. Zelfs zware artikels (zoals porselein, auto-onderdelen of elektrische apparaten) kan je probleemloos laten rusten op de chips. Goed om te weten: doordat ze zo vormvast zijn, zijn ze ook meermaals te hergebruiken. Een goede zaak dus voor het milieu.
- Win tijd: in de tweede plaats zorgen de chips ervoor dat je als inpakker tijd wint aan de inpaktafel. Ze zijn voorgeplooid in de juiste vorm en kan je eenvoudig in een doos uitstrooien. In tegenstelling tot een rol opvulpapier of noppenfolie verlies je dus geen tijd met een vel op maat af te snijden en het voor te plooien. Gewoon uitgieten in de doos en je bent klaar! Je zal zien dat de chips vanzelf elk hoekje en gaatje in je verpakking efficiënt opvullen.
Verzend je producten met een kwetsbaar oppervlak (bijvoorbeeld van glas of met lakwerk)? Hou er dan rekening mee dat je je artikel best nog omwikkeld met een bijkomend beschermend laagje. Je kan daarbij onder andere kiezen voor zacht zijdepapier. Zo is er geen enkel risico dat er krassen kunnen ontstaan op je producten.
2.2 Voordelen voor de ontvanger (consument)
- Milieuvriendelijk: de eindklant kan de papieren opvulchips eenvoudig recycleren samen met de rest van de kartonnen verpakking. In tegenstelling tot traditionele opvulchips van schuim of zetmeel moeten je klanten zich dus geen kopzorgen meer maken over waar de chips moeten terechtkomen in de afvalstroom. Oud papier en karton zijn de perfecte plek. Nadien kan het papier probleemloos worden gerecycleerd tot nieuwe verpakkingsmaterialen.
- Stijlvol: de geplooide origami-achtige vorm wordt vaak geassocieerd met begrippen als ‘originaliteit’ en ‘ecologie’. Ze dragen dus bij aan een veelbelovende unboxing experience en een positieve ecologische ervaring met je merk. Niet onbelangrijk in een digitale wereld waarin een verpakking vaak het enige fysieke raakvlak is tussen een webshop en z’n klanten.
3. Hoe gebruik je papieren opvulchips?
In onderstaande video kan je stap voor stap zien hoe je deze opvulchips het best kan gebruiken. Of je nu een doorsnee, zwaar of kwetsbaar product verzendt: deze opvulchips behouden in elke omstandigheid hun functionaliteit. Na gebruik kan de consument de chips hergebruiken (wat ze blijven altijd vormvast) of sorteren bij het papierafval. Heel eenvoudig!
4. Waarom lanceert RAJA dit nieuwe product?
Met de lancering van deze papieren opvulchips zet RAJA een nieuwe stap richting haar ‘circulaire strategie’. Wat betekent dit nu concreet? Bij RAJA zien we verpakkingen niet als een wegwerpproduct, maar wél als een circulair product. De verpakkingen van vandaag zijn de basis voor de verpakkingen van morgen. Om dat te realiseren moeten we leren gebruikmaken van andere grondstoffen én moet het sorteerproces beter worden benut. Deze papieren opvulchips spelen daar perfect op in. Ze zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof en zijn na gebruik eenvoudig te sorteren samen met het papierafval. Zo vormen ze de basis voor nieuw verpakkingsmateriaal. En de cirkel is rond!
Bij RAJA streven we ernaar om voor elke conventionele verpakking een duurzaam alternatief aan te bieden. Zo introduceerden we in het verleden al papieren tape (als tegenpool van plastic tape). Nadien volgden nog papieren noppenfolie, papieren rekfolie en papieren verzendzakken. Bedoeling is om onze klanten de mogelijkheid te bieden om volledig te verpakken met 1 monomateriaal, in dit geval dus papier. Dat maakt het recyclageproces achteraf een stuk eenvoudiger en ’zuiverder’ en vormt een belangrijke stap in het creëren van een circulaire economie.
Wim Gielis, Product Program Manager RAJA Benelux