Interview: het VDAB-leerbedrijf als springplank naar RAJA

Interview: het VDAB-leerbedrijf als springplank naar RAJA

4  min. leestijd 06 januari 2020

Afgelopen september verwelkomden we bij RAJA België drie nieuwe werkkrachten: Eric, Eli en Maïté. Niks bijzonders toch, zou je op het eerste gezicht denken? Ware het niet dat ze vóór hun aanwerving een nogal uitzonderlijk traject volgden: we leerden hen namelijk kennen via het VDAB-leerbedrijf.

Voor de gelegenheid spraken we met Greetje Ramaekers, jobcoach bij VDAB. Ze deed ons uit de doeken hoe dit opleidingstraject eruitziet en welke unieke voordelen en mogelijkheden het te bieden heeft voor werkzoekenden én bedrijven.

1. Wat is een leerbedrijf?

Greetje (links op de foto) werkt al 30 jaar voor het VDAB-kantoor in Tongeren; de stad die ook de thuishaven is van RAJA België. Als jobcoach helpt ze sollicitanten vooruit op de arbeidsmarkt. Een van de manieren waarop ze dat doet, is via haar sturende rol in het VDAB-leerbedrijf.

Greetje: “Een leerbedrijf is een fictieve onderneming waar cursisten in een realistische werkomgeving terechtkomen. Want zoals de VDAB het zelf graag verwoordt: ondervinding is de beste leermeester. Cursisten moeten telefoons behandelen, post verwerken, bestellingen plaatsen en opvolgen, chauffeurs en klanten ontvangen… We werken hiervoor samen met andere leerbedrijven, niet enkel in Vlaanderen maar verspreid over heel Europa. Ideaal dus voor wie zijn Frans, Engels of Duits wil bijschaven.”

Een leerbedrijf biedt een bijzondere opleiding, volledig op maat van de cursist. De focus wordt gelegd op drie knelpuntberoepen: die van commercieel medewerker, management assistant en medewerker boekhouding. Greetje gaat verder: “Cursisten kunnen daarnaast een los leerpakket volgen, zoals Navision. Doordat de cursus zo breed is, zijn studie en/of ervaring niet doorslaggevend. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn de belangrijkste vereisten.”

Cursisten aan het werk in het VDAB leerbedrijf

2. Hoe verloopt het opleidingstraject?

“Na een verkennend gesprek wordt er met de opleiding gestart. Hoelang de opleiding duurt hangt volledig af van de cursist zelf, alles draait om maatwerk. Dat maakt dit traject nu net zo apart”, zo legt Greetje ons uit.

“Langs de ene kant moeten de cursisten meedraaien in een fictieve onderneming: het leerbedrijf 4Office. Langs de andere kant moeten ze tussendoor opleidingen volgen om hun vaardigheden aan te scherpen. Denk maar aan cursussen Nederlandse spelling, Frans, handelsdocumenten, enz. Workshops en webinars komen eveneens aan bod. Het hele traject is het equivalent van een voltijdse job.”

Greetje geeft verder toelichting bij het werk in het leerbedrijf: “Onze cursisten starten altijd aan het onthaal. Van daaruit schuiven ze dan door naar andere afdelingen zoals Aankoop, Verkoop, Logistiek, Boekhouding, HR, enz. Tussendoor wordt de vooruitgang van de cursisten geëvalueerd. Een opleidingstraject duurt 4 tot 6 maanden, gevolgd door 1 maand bedrijfsstage. Zo’n stage vormt een unieke kans voor een bedrijf om kosteloos de échte sterktes van een kandidaat te leren kennen. Een sollicitatiegesprek is daarvoor niet altijd het beste instrument.”

Wanneer de cursist zo’n tweederde van zijn of haar opleiding heeft doorlopen, wordt er gestart met de sollicitatiebegeleiding. Want het einddoel mag nooit over het hoofd worden gezien: een job te pakken krijgen op de echte arbeidsmarkt. Greetje: “Cursisten die eenmaal in het leerbedrijf werken, ondervinden dat het veel makkelijker is om te gaan solliciteren en om werk te vinden.” Daarvan getuigen ook Eric, Eli en Maïté. Zij startten afgelopen jaar in het VDAB-leerbedrijf en werken ondertussen voltijds bij RAJA.

3. En toen was er RAJA …

Dat een opleiding in een leerbedrijf wel degelijk zijn vruchten afwerpt, bewijzen Eric, Eli en Maïté. Na een succesvolle stage, werken ze sinds eind september bij RAJA België in Tongeren: Eric als sales assistant, Eli en Maïté als product marketeers.

Eric, Eli en Maïté starten bij RAJA België

Eli: “De opleiding weerspiegelt als geen ander het echte bedrijfsleven. Het grote voordeel is dat je kan leren aan je eigen tempo. Het is echt maatwerk. Alle basispakketten die nodig zijn zitten verwerkt in de opleiding. Daarnaast vind ik het een grote troef dat het leerbedrijf ruimte biedt om fouten te maken; want het is uit onze fouten dat we vaak het meest leren.”

Ook voor Eric bood het VDAB-leerbedrijf nieuwe kansen: “Het is een goede manier om opnieuw contacten op te bouwen en een ritme te vinden in het arbeidsproces. Daarnaast fungeerde de opleiding als een soort sociaal vangnet tijdens het solliciteren. We leerden van elkaar, konden feedback geven en elkaar steunen.”

Maïté mocht hetzelfde ervaren. Ze voegt hier nog aan toe: “Voor mij was de opleiding een ideale stap om terug te keren naar de arbeidsmarkt. Als je door omstandigheden langere tijd niet meer hebt kunnen werken, is het niet zo evident om op bedrijven af te stappen. Doordat je in een leerbedrijf werkt, heb je niet het gevoel dat je ‘werkloos’ bent. Dat is een enorm pluspunt. Heeft het leerbedrijf me geholpen om aan de slag te kunnen gaan bij RAJA? Zéker! Daar ben ik van overtuigd.”

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen