Vloeren reinigen met vloermop

Vloeren reinigen: dit zijn de beste methodes

7  min. leestijd 18 september 2024

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… wie heeft de mooiste vloer van het land? De vloeren in je bedrijf hebben regelmatig een vleugje onderhoud nodig om in perfecte staat te blijven. Maar er schuilt een addertje onder het gras: er bestaan heel wat verschillende soorten vloeren (parket, tegels, linoleum, enz.) die elk om hun eigen schoonmaakmethode vragen. Bij het reinigen van je vloeren is het cruciaal om de juiste reiniger, borstel of vloermop te kiezen. Lees verder en bekijk hoe je je vloer doeltreffend schoonmaakt afhankelijk van het type vloerbedekking.

1. Zo kies je het juiste schoonmaakmiddel voor je vloeren

Wie niet regelmatig schoonmaakt, zal merken dat stof en vuil zich beginnen op te hopen wat verre van ideaal is voor de hygiëne in je bedrijf. Vloeren die niet worden onderhouden, zullen bovendien sneller verslijten en moeten worden vervangen. Dat wil je uiteraard vermijden… De oplossing hiervoor is simpel: schoonmaken! En liefst op regelmatige basis.

Elk type vloer heeft echter zijn eigen speciale ‘verzorging’ nodig. Dat begint al met het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel. Wie z’n vloeren wil reinigen kan kiezen uit de volgende producten:

  • Detergenten: met deze oppervlaktereinigers kan je vuil wegvegen en organische resten verwijderen.
  • Desinfectiemiddelen: om bacteriën, virussen en schimmels zo veel mogelijk te elimineren.
  • Schuurmiddelen: voor het verwijderen van hardnekkig vuil op niet-kwetsbare oppervlakken.
  • Oplosmiddelen: voor het ontvetten, zuiveren en laten glanzen van je vloeren.

Merk op dat natuurlijke producten net zo doeltreffend kunnen zijn als chemische oplossingen. Ze zijn bovendien minder agressief voor het schoonmaken van je vloeren. Hieronder vind je enkele veelgebruikte voorbeelden.

  • Witte azijn is een prima oplossing voor het bestrijden van vet, kalk, bacteriën en onaangename geurtjes. In heel wat situaties kan je het ook gebruiken voor het reinigen van je vloeren.
  • Zuiveringszout (bicarbonaat) is een kampioen in het verwijderen van vlekken en kan worden gebruikt om vuile vloeren schoon te maken.
  • Zwarte zeep is een ontvetter, ontsmettingsmiddel en vlekkenverwijderaar. Het reinigt niet alleen je vloeren maar laat ze ook opnieuw glanzen.

Allesreiniger, emmer en vloermop

2. Kies de juiste schoonmaaktechniek voor je vloerbedekking

Afhankelijk van het type vloerbedekking dat er in je bedrijf, winkel of kantoor ligt, kan je kiezen uit de onderstaande schoonmaaktechnieken en -oplossingen.

2.1 Parketvloer schoonmaken

Parket vind je in verschillende soorten uitvoeringen (massief, laminaat, gewaxt, geolied, verzegeld) die elk een specifieke verzorging vereisen. Eén ding hebben ze echter allemaal met elkaar gemeen: ze hebben werkelijk een bloedhekel aan water. Dat kruipt tussen de planken en kan ervoor zorgen dat het hout gaat opzwellen en kromtrekken.

Parket is een van de vele vloeren die je best reinigt met een dweil. Wring die dweil eerst goed uit en veeg je vloer nadien nog droog met een doek. Voor het onderhoud kan je een beetje zwarte zeep of biologisch afwasmiddel door het water mengen. Vermijd echter het gebruik van witte azijn, want die kan het hout aantasten. Tot slot zorg je er best voor dat je de vloer regelmatig stofzuigt om te vermijden dat indringers (zoals vlooien, mieren of termieten) het hout aantasten.

Let altijd op met gewaxte of geoliede vloeren. Deze zijn bijzonder kwetsbaar en mogen niet nat worden. Ze reinigen met water is dus uit den boze!

2.2 Tegels schoonmaken

Stenen tegels zijn van alle soorten vloerbedekking het makkelijkst schoon te maken. Gebruik eenvoudig een allesreiniger of water gemengd met een kopje witte azijn om vlekken snel te verwijderen. De échte uitdaging schuilt ‘m echter in de voegen tussen de tegels. Het is belangrijk om het water dat tussen de voegen blijft staan goed op te deppen met een droge doek. Zeker in erg vochtige ruimtes (zoals douches) is dit van cruciaal belang.

Je kiest best voor producten op natuurlijke basis wanneer je tegels gaat reinigen. Té sterke oplossingen, zoals bleekwater, kunnen de vloer beschadigen en de voegen aantasten.

2.3 Linoleum schoonmaken

Linoleum is een zeer flexibele soort van vloerbedekking die wordt gemaakt van organische materialen (houtdeeltjes, lijnzaadolie, krijt, kurk). Het vraagt om een regelmatig en voorzichtig onderhoud. Om de vloer te wassen, kan je zeepwater gebruiken gemengd met witte azijn. Denk eraan om de dweil altijd goed uit te wringen en regelmatig na te spoelen om strepen te voorkomen. Gebruik vooral niet te veel water.

2.4 Betonnen vloeren reinigen

Oorspronkelijk vond je betonnen vloeren enkel in autogarages of opslagruimtes. Tegenwoordig worden ze ook gebruikt als vloerbedekking in trendy huizen, lofts en kantoren. Het is een uiterst stevig materiaal dat makkelijk is te onderhouden. Om de vloer schoon te maken, dweil je hem gewoon met water vermengd met het gewenste product (een allesreiniger bijvoorbeeld). Voor hardnekkige vlekken (benzine, olie, enz.) besprenkel je de vloer met zuiveringszout voordat je gaat schrobben met een harde borstel. Het is belangrijk om goed na te spoelen en al het water te verwijderen.

2.5 Kunststof vloeren reinigen

Kunststof vloeren zijn doorgaans gemaakt van pvc of vinyl. Ze worden veel gebruikt in de gezondheidszorg, het onderwijs, hotels of de industrie. Om zo’n kunststof vloer te reinigen, gebruik je het best een vloermop van microvezel. Die mop kan je eventjes onderdompelen in een mengsel van water en witte azijn of zuiveringszout. Voor ruimten waar strengere hygiënemaatregelen gelden, kan het gebruik van een ontsmettingsmiddel nodig zijn.

Hou er rekening mee dat kunststof vloeren geen sterke producten kunnen verdragen zoals bleekmiddel of ammoniak. Vermijd ook het gebruik van schurende materialen (zoals een schuurcrème).

2.6 Tapijten reinigen

Tapijten kom je vaak tegen in hotels, kleedkamers en kantoren. Het onderhoud en de reiniging ervan vraagt echter wat extra aandacht. Tapijten hebben de vervelende neiging om stof, haar en kruimels vast te houden en een knus nest te vormen voor onder andere huisstofmijt. De beste techniek om deze vloeren schoon te maken, is door een stofzuiger in te schakelen. Kies voor een model met een voldoende hoge zuigkracht om het meest hardnekkige vuil weg te werken. Eenmaal per jaar kan je er trouwens voor kiezen om je tapijten te laten reinigen met water. Gespecialiseerde firma’s bieden hiervoor op maat gemaakte oplossingen aan.

Allesreiniger Mr Proper, microvezeldoekjes en vloertrekkers

3. Vijf veelgestelde vragen over het reinigen van vloeren

3.1 Moet je vloeren dweilen met warm of koud water?

Gebruik voor het dweilen van vloeren best koud of lauw water. Té warm water zal snel verdampen waardoor er zeepresten van het schoonmaakmiddel achterblijven op de vloer. Die zeepresten kunnen strepen veroorzaken wat het dweilproces minder effectief maakt.

3.2 Kan ik vloeren schoonmaken met azijn?

Azijn kan vooral nuttig zijn voor het schoonmaken van tegelvloeren en vinylvloeren, omdat het helpt om hardnekkige vlekken en ophopingen van vuil te verwijderen. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen. Houten vloeren en natuurstenen vloeren, zoals marmer en graniet, kunnen beschadigd raken door de zure eigenschappen van azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel van natuurlijke oorsprong en bevat krachtige zure eigenschappen. Je kan er zowel vuil, vlekken, bacteriën als geurtjes mee verwijderen.

3.3 Wanneer gebruik ik een vloermop en wanneer een zwabber?

Gebruik een platte vloermop (al dan niet met een doek eromheen) om grote gladde oppervlakken snel nat te reinigen. Een zwabber is ideaal voor het bevochtigen of droog reinigen. Je kan er kleinere, moeilijk bereikbare plekken mee schoonmaken en hardnekkig vuil mee verwijderen.

3.4 Hoe kan je een dweil beter laten ruiken?

Om een dweil frisser te laten ruiken, kun je witte azijn of zuiveringszout (bicarbonaat) gebruiken. Azijn werkt als een natuurlijke deodorant en kan helpen om onaangename geuren uit de dweil te verwijderen. Voeg een scheut witte azijn toe aan een emmer heet water en dompel je dweil hierin onder. Spoel de dweil na het wassen goed af met schoon water en hang hem op om te drogen.

3.5 Wat is de beste manier om te dweilen?

De beste manier om te dweilen begint met het stofzuigen van de vloer. Maak vervolgens een sopje en wring de dweil goed uit. Dweil de vloer en spoel de dweil regelmatig uit. Laat de vloer daarna goed drogen. Gebruik altijd het juiste schoonmaakmiddel voor jouw type vloer en dweil bij voorkeur met koud water om strepen te voorkomen.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen