PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Het is een soort bioplastic die men steeds vaker gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen en benodigdheden voor de kantine (bestek, bekers, enz.). Het groeit aan populariteit door zijn imago als plantaardig alternatief voor conventioneel plastic. We overlopen hieronder de voordelen van deze grondstof en bekijken de meest gebruikte toepassingen.
1. Wat is PLA?
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een ‘thermoplast’ genoemd. Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs.
Het onderstaande diagram toont ons dat PLA in 2018 goed was voor iets meer dan 10% van alle geproduceerde bioplastics. Tegen 2023 zou dat cijfer kunnen stijgen tot 16,2%.1 Daarmee wordt het een van de meest geproduceerde vormen van bioplastic.
2. De belangrijkste voordelen van PLA
► Composteerbaar
Veel PLA-producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden (vanaf +58 °C). Daarbij worden veel hogere composteringstemperaturen bereikt dan in de composthoop in je tuin. Het is dus belangrijk dat PLA nog altijd correct wordt gesorteerd en gerecycleerd. Anders zal het ook langer in het milieu blijven dan zou mogen. In afwachting van een duidelijkere regelgeving gooi je deze bioplastics voorlopig wel best bij het restafval.
Om er zeker van te zijn dat het stukje bioplastic dat je in je handen vasthoudt composteerbaar is, kan je uitkijken naar het Seedling of TUV Austria-logo. Staat dit logo op de verpakking, dan kan men het industrieel composteren.
► Transparant
Een tweede voordeel van PLA schuilt in zijn transparantie. Je verpakte producten blijven perfect zichtbaar. Dat is vaak een absolute must bij het verpakken van voeding. Zo weet je klant onmiddellijk dat je groenten, fruit of dessertjes er prima uitzien. Aan PLA kan men trouwens een kleurstof toevoegen waardoor hij niet langer meer transparant is – mocht dat nodig zijn.
► Flexibel
Het derde grote voordeel van PLA? Dat is zijn flexibiliteit! Het kan daardoor worden toegepast voor allerlei soorten producten en verpakkingsmaterialen. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Daarnaast kan PLA ook harder worden gemaakt door er bijvoorbeeld kalk aan toe te voegen. We spreken dan over CPLA, waarbij de C staat voor Crystallized. Dit ‘gekristalliseerd’ PLA is ondoorzichtig en heeft een hogere hittebestendigheid.
- Ten eerste wordt er bespaard op fossiele grondstoffen – een grondstof die we niet oneindig in voorraad hebben. In plaats daarvan gebruikt men een hernieuwbare biomassa (bv. maïs of suikerriet).
- Het tweede voordeel: tijdens de groei van deze planten wordt er CO2 uit de lucht gefilterd. Bioplastics hebben dus de unieke eigenschap om CO2 te neutraliseren.
3. Populaire toepassingen
Zoals de onderstaande figuur duidelijk maakt, zijn bioplastics vooral populair in de verpakkingsindustrie (goed voor 66%).1 PLA leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het presenteren en verpakken van voeding: denk maar aan bakjes voor groenten of fruit, drinkbekers, potjes voor sauzen, enz.
Wie zijn kantine, restaurant of cateringbedrijf wil uitrusten met duurzame bekers kan kiezen voor het onderstaande assortiment van RAJA. Voor koude dranken of voeding gebruik je best standaard PLA. Voor warme dranken of voeding raden we aan om de versterkte variant te gebruiken: CPLA.
Bron:
1 www.european-bioplastics.org