Een kartonnen doos, tape of noppenfolie lijken misschien wel banaal (en ja, zelfs saai?). Toch zijn ze een bron van een reeks verrassende weetjes en curiosa! We verzamelen hieronder de vijftien meest opmerkelijke merkwaardigheden.1 Van de bouw van een kartonnen huis en de oorsprong van bubbelfolie tot het Tape Festival… wat wist jij nog niet?
Vijftien feiten en weetjes over verpakkingsmaterialen
► 1. Hoe zie je het verschil tussen PVC- en PP-tape?
Om ze van elkaar te onderscheiden, moet je de elasticiteit testen: PVC-tape kan je namelijk veel verder uitrekken dan PP-tape (= polypropyleen). Een snelle test: rek een stuk tape uit en span het strak aan. Probeer er vervolgens met een pen door te prikken. Als je een gaatje kan prikken, is er sprake van PVC-tape. Wanneer de tape knapt of inscheurt, is het PP.2
► 2. In Ohio organiseert men jaarlijks het Tape Festival
Het stadje Avon (Ohio) organiseert elk jaar een festival waarbij tape in al zijn vormen centraal staat. Je ziet er kunst, sculpturen, kleding, enz. Allemaal van tape. Avon is de thuisbasis van het merk Duck tape en is daarmee de “Duck Tape Capital” van de wereld.3
► 3. Tape kan je een studiebeurs opleveren
“Stuck at Prom” is een wedstrijd van een Amerikaanse tapefabrikant. De student die met Duck tape de mooiste jurk of het elegantste kostuum ontwerpt en vervaardigd voor zijn afstudeerbal, wint een studiebeurs. Onder de winnaars wordt er in totaal voor 20 000 dollar aan prijzen uitgereikt.3
► 4. Maak mat glas opnieuw transparant met tape
Mat glas is niet doorzichtig. Maar dat kan je veranderen met transparante tape. Hoe kan dat? Matglas is in feite glas met veel kleine onvolkomenheden. Plak je er tape over, dan worden die onvolkomenheden opgevuld en schijnt het licht er weer volledig door. Bekijk hier de video.4
► 5. In Frankrijk vind je een museum gewijd aan karton
Wie eens een kartonmuseum wil bezoeken, zal moeten afzakken naar Valréas, de hoofdstad van karton in Frankrijk. Het Musée du Cartonnage et de l’Imprimerie toont er de geschiedenis van karton en de drukkunst.
► 6. Versterkte tape werd uitgevonden door het leger
Vóór de uitvinding van versterkte tape werden munitieverpakkingen waterdicht gemaakt met was en een soort papieren kleefband. Die waren vaak moeilijk te openen waardoor de soldaten in het heetst van de strijd kostbare minuten verloren. Het idee voor versterkte textieltape kwam van Vesta Stoudt, moeder van twee mariniers uit Illinois. Ze schreef tijdens WOII een brief aan president F. Roosevelt met het idee tape te versterken met textiel. Dat levert een veel efficiëntere sluiting op. Roosevelt bezorgde het idee aan Johnson & Johnson en zo ontstond de versterkte tape zoals we die tegenwoordig kennen.
► 7. Tape heeft de Apollo 13-missie gered
Tape is sinds het prille begin aanwezig in de reddingskit van elke NASA-missie. En maar goed ook, want bij een explosie tijdens de Apollo 13-vlucht kwamen de drie bemanningsleden in ernstige problemen. Het luchtfiltersysteem dreigde het te begeven… Met de hulp van o.a. tape (en wat assistentie vanuit Houston) konden ze de luchtfilters herstellen en het er zo levend vanaf brengen.
► 8. Wist je dat de kartonnen doos al 200 jaar oud is?
- 1817: de eerste kartonnen doos kwam op de markt in Engeland.
- 1850: Kellogg’s is het eerste merk dat een kartonnen doos permanent gebruikt als verpakking.
- 1856: het eerste patent voor golfkarton wordt toegekend. De doos zoals we die vandaag kennen is geboren!
- 1883: de eerste fabriek voor golfkarton wordt geopend in Londen.
- 1914: houten kisten worden meer en meer vervangen door lichtere kartonnen dozen.
► 9. In Melbourne vind je een volledig huis van karton
Dat karton wel degelijk een stevig materiaal is, bewijst architect Peter Ryan. Hij ontwierp in 2004 een huis volledig opgebouwd uit karton.
► 10. Papier en karton zijn de meest gerecycleerde materialen in Europa
Van alle grondstoffen worden papier en karton het meest gerecycleerd, gevolgd door onder andere glas en metaal. Papier is tot zeven keer te recycleren. Een kartonnen doos tot tien keer.
► 11. Bubbelfolie verlaagt je stressniveau
Onderzoek heeft aangetoond dat een minuut bubbels ploppen even ontspannend is als een massage van 30 minuten. Een theorie hierachter is dat het te maken heeft met onze voorouderlijke gewoonte om teken of andere insecten die ons plaagden te verpletteren, met dat typische plopgeluidje. Het zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat mensen worden gekalmeerd door aanrakingen. Door over de bubbels te wrijven en ze te laten knappen worden aanrakingssensaties gesimuleerd.
► 12. Bubbelfolie was oorspronkelijk een soort behangpapier
In 1957 wilden ingenieur Al Fielding en de Zwitserse uitvinder Marc Chavannes een behang op de markt brengen met een verhoogde textuur. Als experiment kleefden ze twee douchegordijnen tegen elkaar. Nadat de randen waren afgedicht, bleven er in het midden luchtbellen over. Als behang heeft dit idee nooit veel succes geboekt maar de verpakkingsindustrie wist er wel snel raad mee.
► 13. In januari kan je de Bubble Wrap Appreciation Day vieren
De laatste maandag van januari is dé dag waarop we bubbelfolie of noppenfolie in de bloemetjes zetten. Dankzij dit veelzijdige beschermingsmateriaal geraken er elke dag een massa producten veilig op hun bestemming, zonder breuken of barsten.
► 14. Voor palletten worden er geen extra bomen gekapt
Het hout van houten palletten is een bijproduct van het maken van meubels of constructiemateriaal voor de woningbouw. Extra bomen moesten dus gelukkig niet worden omgehakt. Aan het einde van hun levenscyclus wordt het merendeel van de houten palletten gerecycleerd tot brandstof, houtvezelpalletten of strooisel voor de tuin of voor in dierenstallen. In 2015 waren er drie miljard palletten in omloop in de EU. Dat is vier keer zo veel als het aantal inwoners.
► 15. De beste bescherming tegen schokken is… lucht!
Geen papierkussens, geen luchtkussens en ook geen schuimkussens… Nee! De bescherming zit ‘m niet in deze materialen maar in de lucht die rond en in de materialen zit. Het is door pure lucht dat schokken het best worden opgevangen.
Bronnen:
1 www.rajapack.es/blog-es/curiosidades/sabias-que-trucos-curiosidades-sobre-embalaje/
2 mentalfloss.com/article/74550/10-durable-facts-about-duct-tape/
3 www.duckbrand.com/festival/2019-avon-heritage-duck-tape-festival/
4 lifehacker.com/see-through-frosted-glass-with-a-piece-of-clear-tape-5800404/